11/2/08

Salvem les Idees!

Alguns de vosaltres sou, o coneixeu, professors de secundària.
Hi ha un pla al Batxillerat català i balear, que es vol aprovar en dos dies, que la mutila i l'arracona.
Un fet que significa mutilar la llibertat de pensament, i la creació de ciutadans que pensin per sí mateixos.

L'Associació Filosòfica de les Illes Balears m'ha fet arribar el que he enganxat aquí abaix, que ja he passat als meus contactes perquè intentin fer alguna cosa.
Les Idees estan en perill i a més et necessiten ara.

L'enganxo aquí, i si podeu actuar, no us quedeu de braços creuats.
La llibertat de pensament us necessita.
Aquí teniu més info.

I passa-ho:

Benvolguts/des senyors i senyores,

us agrairíem que féssiu arribar aquest correu el més aviat possible als membres del Departament de Filosofia del vostre centre, imprimint el missatge i enviant-li també per e-mail, si és possible.

La Conselleria d'Educació i Cultura ha publicat amb data 05/02/2008 el Projecte de decret pel qual s'estableix l'estructura i el currículum del batxillerat a les Illes Balears, i ha obert un termini de 7 dies hàbils per aportar propostes a dit projecte.

El nou batxillerat incorpora com a novetat, a l'igual que ho fa també el nou currículum d'ESO, l'objectiu de formar ciutadans responsables, i hi dedica el primer dels objectius. Diu així:

a) Exercir la ciutadania democràtica, des d'una perspectiva global, i adquirir una consciència cívica responsable, inspirada en els valors de la Constitució espanyola, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears i en els drets humans, que fomenti la responsabilitat en la construcció d'una societat justa i equitativa.

Al mateix temps, l'assignatura que explícitament treballa aquest objectiu passa a anomenar-se "Filosofia i Ciutadania", a impartir al primer curs del batxillerat. Aquesta matèria és l'hereva de l'actual "Filosofia", redissenyant els objectius, continguts i criteris d'avaluació per enfocar-la directament cap a la construcció d'una consciència cívica i compromesa amb la democràcia. Els objectius 10, 11 i 12 de Filosofia i Ciutadania diuen així:

10.Valorar els intents per construir una societat mundial basada en el compliment dels drets humans, en la convivència pacífica i en el respecte a la naturalesa.
11.Consolidar la competència social i ciutadana fonamentant teòricament el seu sentit, valor i necessitat per exercir una ciutadania democràtica.
12.Desenvolupar una consciència cívica, crítica i autònoma, inspirada en els drets humans i compromesa amb la construcció d'una societat democràtica, justa i equitativa i amb la defensa de la naturalesa, desenvolupant actituds de solidaritat i participació en la vida comunitària.

A l'annex 2 del projecte de decret, on apareix la distribució de l'horari setmanal, l'assignatura Filosofia i Ciutadania obté només 2 hores, reduint la càrrega lectiva de l'actual Filosofia, que és de 3 hores. És del tot incomprensible aquesta reducció, tenint en compte la importància que el nou batxillerat dóna a construir la consciència ciutadana i a que és l'única assignatura que treballa directament cap a aquest objectiu del batxillerat. Ens sembla una CONTRADICCIÓ interna enfocar per una banda el batxillerat en una direcció i restar 1 hora de dedicació de l'assignatura que l'ha de fomentar.

Per això, l'Associació Filosòfica de les Illes Balears, insta a tots els Departaments de Filosofia dels centres de les Illes Balears a presentar una proposta on Filosofia i Ciutadania tengui una càrrega lectiva setmanal de 3 hores. S'ha d'enviar un correu electrònic a aquesta direcció: druiz@dgadmedu.caib.es

El termini acaba el dia 13 de febrer.

Al mateix temps, convidam tant al professorat individualment com als Departaments de Filosofia en conjunt a enviar Cartes als Directors dels diaris illencs per mostrar aquesta contradicció del nou batxillerat.

També hem obert un Bloc a la web de l'AFIB on es poden deixar comentaris en el mateix sentit.

Com a informació del que està fent l'AFIB us podem dir que el President i el Vicepresindent s'han reunit vàries vegades amb els responsables del currículum i que ara hem demanat una reunió amb la Consellera d'Educació. Pensam que encara es pot rectificar el projecte de decret, però per això cal fer sentir la nostra veu a tots els mitjans disponibles.

Atentament,

la Junta Directiva de l'Associació Filosòfica de les Illes Balears

1 comentari:

EQMEVD ha dit...

Si no penses, no fas preguntes.
Si no fas preguntes, no desenvolupes esperit crític.
Sense esperit crític, no qüestiones.
Si no qüestiones, ledgitimes que pensin per tu.
Així anem.