11/3/06

Per la llibertat (també) d'expressió


Si ningú pot renunciar a la llibertat de pensar i de jutjar segons el seu propi criteri, i si cadascú, per un dret natural impossible de suprimir, és amo dels seus propis pensaments, d'això es dedueix que en una comunitat política sempre tendrà un resultat desastrós l'intent d'obligar als homes que tenen opinions diferents i contradictòries, a expressar-se d'acord a allò prescrit per l'autoritat sobirana. Per altra banda els homes no saben callar: no ho saben fer els més dotats i prudents, i molt manco la gent comú. Confiar als altres els propis designis i les pròpies opinions, quan seria necessari callar, és una espècie de debilitat molt estesa. Serà per tant excessivament opressiu aquell govern que vulgui suprimir la llibertat de manifestar i d'exposar de manera exhaustiva el pensament dels seus ciutadans, mentre que donarà mostres de mesura el govern que reconegui a tots aquesta llibertat.

Baruch Spinoza, “Tractat Teològico-Polític”, 1670.

Nota: Aquest llibre està inclòs dins el "Index librorum prohibitorum" (el llistat de llibres prohibits pel Vaticà, de la qual aquí us enllaç la seva darrera versió, de 1948).
Aquest post neix com a complement, ja que hi està d'acord, del post d'avui al blog (personalment el consider el més lúcid i valent de la xarxa) de DJ Insel, Illa Devastada.

18 comentaris:

Jaqme ha dit...

Mai m'agraireu el suficient haver-vos descobert aquesta llista (l'index, clar).
;)

Amb cal·ligrafia tremolosa ha dit...

El que és veritablement lúcid i valent és el text (talment com la seva obra sencera)del més coherent, inhexahurit i "orgànic" (no en el sentit de Gramsci) del filòsofs occidentals: Spinoza, el jueu maleït primer per la seva pròpia comunitat i, més tard, per totes les altres.
Fantàstica il·lustració, Jaqme, cal combatre el feixisme amb totes les facultats de què disposam: paraules, ràbia, ira, dignitat i, sobre tot, intel·ligència.
Spinoza, Thoreau, Jefferson, Chomski (que va arribar a prologar un llibre infame que negava l'holocaust amb l'única intenció de deixar ben clar quin per damunt de tots els drets és el més fonamental en una societat democràtica... sí aquest que avui en dia, de manera cada cop menys subtil, ens volen tornar a arrabassar).
I un últim record per a aquesta nova Santa Inquisió en què s'ha convertit l'Avt sota les consignes del pp... qui vulgui il·lustrar-se sobre la merescuda dignitat de tota víctima que s'acosti a l'obra de Walter Benjamin, el filòsof alemany (i jueu) que es va suicidar a les portes del nostre país... qui mercadeja amb la sang vessada s'esdevé un còmplice de la barbàrie, encara que aquesta sang sigui la seva pròpia sang.

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ!!!!

Sense límits ni concessions.
Els ciutadans no som un ramat de xots als quals cal racionar l'aigua: bevem quan tenim set o, simplement, quan en tenim ganes, i bevem el que volem, ja sigui aigua, gin o absenta.

Salut!!!!

Anònim ha dit...

Ai, saber callar...si jo n'hagués sabut...però no en vull aprendre: visca la llibertat d'expressió!

EQMEVD ha dit...

jo en sé d'una que està pendent de judici per dir-li a un alt càrrec públic que era un incompetent.
el problema és que ho és.
estem molt lluny.

Jaqme ha dit...

EQMEVD: Amb la qual cosa queda clar que l'incompetent és un incompetent. Si no fos un incompetent, que algú li digués incompetent no li preocuparia gens. Però com que ho és, la va denunciar.
Per tant la resolució segurament dictaminarà que l'alt càrrec és un incompetent.

Frannia: Saps quina és la darrera cosa que diu Hamlet abans de morir?

DJ: Estic d'acord amb tu sobre Spinoza. I continua essent tan desconegut...
Opines tu també que qui entengui a Spinoza serà un home bo?

EQMEVD ha dit...

no. aquest és el problema.

Jaqme ha dit...

EQMEVD: "no. aquest és el problema.": no? no és incompetent? El problema és que no és incompetent?
Crec que no t'he entès.
Crec ser jo l'incompetent!

Amb cal·ligrafia tremolosa ha dit...

El concepte de bo, a Spinoza, no és pròpiament un concepte moral: qui l'entengui i tengui la prou força per a du a la pràctica la seva doctrina eudemònica serà un home molt més feliç: el bo i el solent, en tot cas, serien attributs del sistema política, aquell sistema que permet i possibilita la felicitat dels ciutadans és un bon sistema.

Jaqme ha dit...

Home bo en el sentit d'home virtuós, savi o captador de l'ordre natural, DJ.

EQMEVD ha dit...

perdona la meva incompetència lingüística. la justícia també és incompetent. d'aquí el problema.
es preocupen del que és legal, i no del que és just.

Anònim ha dit...

ara ho veig clar! a mi em detindran per apologia del sexe!

Jaqme ha dit...

EQMEVD: Està clar que el més incompetent és la justícia, però cal dir-ho en veu baixa perquè la seva incomptència és no admetre res que pugui qüestionar una "veritat" escrita com són les lleis, la cosa més incompetent per excessivament dogmàtica.

Maifred: La sexualitat també és llibertat d'expressió. Ja pots anar alerta, ja.

Anònim ha dit...

El que més em preocupa és quí els ajudarà? Quí no té por? Es juga molt, es juga la llibertat, no d'ella, d'ell, sinó la de tothom. És el mateix risc d'antany... el de la resistència activa.

Jaqme ha dit...

Terrademata: Qui els ajudarà?
Jaqme: Pot ser Spinoza?
Terrademata: Qui no té por?
Jaqme: Boadella, per exemple.

Anònim ha dit...

Et crec, en Boadella no té perquè tenir por, com la majoria de guardies civils.

Anònim ha dit...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Anònim ha dit...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Anònim ha dit...

Really amazing! Useful information. All the best.
»