22/4/05

Els espanyols pretenen substituir Filologia Catalana per una carrera genèrica amb altres llengües

Extret del "Diari de Balears" 22-04-2005

La Universitat de les Illes Balears (UIB) elaborarà l'informe que servirà per contrarestar la proposta de la subcomissió d'Humanitats del Consell de Cooperació Universitària d'excloure dels futurs títols de grau el de Llengua i Literatura Catalanes. En el seu lloc es faria una llicenciatura genèrica que inclouria varis idiomes. Així ho va confirmar ahir a aquest diari el rector del centre universitari, Avel·lí Blasco.

Blasco acudí dimarts a la Conferència de Rectors de les Universitats de l'Estat espanyol (CRUE) i davant l'esborrany de la subcomissió d'Humanitats «vaig recollir l'esperit que hi havia entre les universitats que formam part de l'Institut Joan Lluís Vives (les de parla catalana) i vaig intervenir en contra de la supressió de la Filologia Catalana, Basca i Gallega». El rector de la UIB afirmà que «hi ha motius acadèmics» per oposar-se, però «sobretot hi ha motius culturals i d'identitat. La carrera de Filologia Catalana és irrenunciable per motius d'identitat, perquè la llengua és el signe distintiu de la nostra cultura i això no es pot suprimir de cap de les maneres. La llengua per nosaltres és quelcom més que una titulació, és un sentiment i una manera de ser i és en aquest sentit que volem que s'estudiï de manera diferenciada i que no estigui dins una carrera que es digui Filologies Modernes».

Blasco es va erigir en la veu de les universitats de parla catalana, però els rectors dels centres docents bascs i gallecs també es mostraren d'acord amb ell.

L'informe que la UIB ha començat a redactar es presentarà davant l'Institut Joan Lluís Vives, el Consell de Cooperació d'Universitats, la CRUE i el Ministeri d'Educació.

A part de les reaccions que s'han produït des de l'àmbit universitari, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Òmnium Cultural (OC) i Obra Cultural Balear (OCB) han redactat un comunicat conjunt per denunciar que la proposta és «indignant» i per reclamar «la rectificació de l'absurda iniciativa».

Segons ACPV, OC i OCB, «seria un retrocés inadmissible que l'actual Llicenciatura de Filologia Catalana no tingués continuïtat en els futurs títols de grau prevists per a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, quan hi ha desenes d'universitats europees amb estudis de catalanística, moltes més, per cert, que a l'Estat espanyol», apunten.

Així mateix, manifesten que «el tracte igualitari de les llengües oficials de l'Estat exigeix que el català, igual que l'espanyol, el gallec i el basc continuïn comptant amb una titulació universitària específica». «Reservar un títol de grau a l'espanyol i incloure les altres llengües en un títol genèric de llengües estrangeres modernes és un nou exemple de l'espanyolisme ranci i excloent que encara infonen les institucions estatals», conclouen.