31/1/06

Munich

He vist aquest film.
No m'ha deixat indiferent.
La Tècnica al servei d'un Guió magnífic i brutal. M'agraden els artistes compromesos amb la realitat política del món (Compromesos: és a dir que la critiquen perquè millori). Aquest Spielberg critica (també) al seu propi país parlant -art de mestre- sobre el conflicte entre Israel i Palestina. Aquest Spielberg és un Spielberg que no es veia des de "Schindler's List".

Quan tu m'has fet mal jo t'ho he tornat i tu m'ho has tornat i jo t'ho he tornat i tu...
Qui pot aturar aleshores la violència?
Qui pot fer meditar sobre ella?

Spielberg ha rebut crítiques i aplaudiments per aquest film. Des del seu país i des de la seva religió. Però només un home que estima al seu país i a la seva religió pot parlar amb aquesta lucidesa sobre el mal que està fent el mal dels paísos i de les religions al món. També, però, el mal de la condició humana o el conte del llop que esdevé victima.

De totes maneres, el que em va semblar més lúcid de tot i el que em va obligar a quedar assegut al cinema durant tots els crèdits finals va ser, atenció: el darrer fotograma.
No el desvelaré aquí.

Reflexió final que no té res a veure: Per què ningú fa res per doblar TOTS els films que es projecten als Països Catalans al català? On és ERC aquí? (de CIU millor ni parlar-ne i manco dels penosos partits balears). Crec que quan la normalització lingüística toqui aquest punt només aleshores podrem saber si mai serà possible viure 100% en català al nostre país. Per cert, Andorra hi tendria molt que dir en aquest sentit.

24/1/06

Record


No hi ha res que vulgui dir.
Tot el que pugui dir és informació.
Fins i tot això.

Tu cerques certa informació. Per això, en certa manera, ets ara a L'Atlàntida. Però L'Atlàntida, avui, no vol donar informació. Fet que li és impossible si vol escriure al blog.

Ens hem acostumat a tenir memòria fora del nostre cos:
Enmagatzemam llibres, films, revistes, fotos, diaris i tot d'objectes inútils plens de símbols que només noltros podem llegir. També tenim memòria a l'ordinador i en les agendes i en els mòbils. A tot el que ens envolta hi hem descarregat la nostra memòria individual i col·lectiva.

Aviat no serà necessari que cada individu recordi gaires coses en la seva pròpia memòria.
Viurem en un món de lobotomitzats on els mitjans pensaran per noltros. Suposarem que és millor així.

Desconesc cap a on ens porta aquest camí.

12/1/06

Thank you Mr. Bloom!


En aquests precisos moments s'està celebrant a Nova York la mostra "Catalan Culture in New York".
En aquests moments s'està parlant d'això a la capital del món:

I m'interessa molt especialment el que pot dir el gran Harold Bloom en aquesta conferència:

5-6:15 pm: "Ramon Llull and Catalan Tradition"
Guest Speaker: Harold Bloom

El senyor Bloom --ja sé que alguns discrepareu d'aquesta opinió-- ha fet més per la literatura catalana, en el simple fet de incloure a Catalunya a la llista de literatures remarcables del món en el llibre "El Cànon Occidental", que el que s'ha fet des dels mateixos Països Catalans per donar a conéixer la nostra literatura.

Algú podria ser tan amable de dir-me com puc aconseguir llegir aquesta conferència?

Per cert, si Ramon Llull és tradició catalana, aleshores, i pel fet que Llull era mallorquí, i pel fet que Mr. Bloom ho digui, la cultura balear, i des d'aquest bloc no ho hem dubtat mai, és cultura catalana.

Una pregunta als lectors catalans d'aquest bloc: Considerau la cultura balear com a cultura catalana?

6/1/06

Postal des dels Països Catalans

Benvolguda Espanya,

Ja hi tornam a ser.
Per què cada cert temps un espanyolíssim militar teu ha de recordar-nos, a noltros, els catalans, que sou voltros que teniu l'exercit i les armes? Per què cada cert temps has de recordar-nos que hem de fer bondat? Per què has de recordar-nos que ens vols submisos? Per què, cada cert temps, et cal recórrer a l'article -el vuité- més funest de la constitució espanyola?
Avui, aquest militar teu, el tinent general José Mena Aguado, ha anunciat que l'exercit (espanyol) ha d'intervenir (1. A Catalunya? 2.Contra els catalans? 3. Contra allò que els catalans han votat? 4. Contra els polítics catalans? 5. Contra la democràcia catalana?) si l'Estatut (català) vulnera la Constitució (espanyola).
M'agradaria saber com ho pensa fer i de qui pensa vessar la sang. Perquè una de les funcions de qualsevol exercit no és garantir la Pau (i aquest home és un bon exemple), sinó vessar la sang per garantir un poder determinat.
Em torna a saber molt de greu tanta maleducació i tanta antipatia per part teva.
El que està clar amb aquestes declaracions són dues coses que ja sabíem: que som un país colonitzat, i que si no fem bondat no només estarem colonitzats, sinó també que estarem ocupats o invadits militarment.
Començam a estar acostumats a que, de tant en quant, siguis tan sincera i honesta. Començam a estar acostumats a que et llevis la màscara i que mostris el teu vestit de gala (el mateix vestit que porta el militar, el mateix Mena Aguado, a la fotografia que il·lustra aquest post).
T'agraïm tanta sinceritat, Espanya. Però aquesta sinceritat, a mi, i ja t'ho vaig dir un pic, em dol, per antipàtica i per maleducada. Per nazi i supèrbia. Per tancada i dogmàtica. Per poc original i per anti-pacifista (o el que és el mateix: bel·licista).
L'Estatut, i pot ser això sigui el més tràgic de tot, és el de menys. Això ja ho saps.
El que t'importa no és que noltros puguem tenir més llibertat, sinó mantenir el teu poder, continuar amb l'espoli, continuar amb el genocidi cultural i lingüístic.
Em dol que mai canvïis.

Segurament demà o un d'aquests dies faràs dimitir o demanar excuses al pobre Mena Aguado. Tant és si ho fas o no. El mal ja està fet. I el que és pitjor per contradictori i absurd és que el facis dimitir per haver dit el que tota tu pensa.

Una salutació des de la meva illa,

Jaqme