3/10/05

Postal als catalans

Benvolguts catalans,

A la Grècia clàssica un eclipse solar era el senyal del moment propici per atacar o invadir la polis enemiga. L'eclipse —segons ells— assegurava la victòria.
Llegesc a Vilaweb, i amb gran sorpresa per part meva, que al sud del meu país petit heu tingut un eclipse de sol. Em sorprèn que sigui en la mateixa setmana que s'entregarà l'Estatut a Madrid. Els Déus ens han avançat que l'Estatut s'aprovarà i que sortirà victoriós de la capital del país veí.
Només d'aquesta manera s'entén l'estranya voluntat del cap de l'estat major de la defensa de fer el més solemne dels ridículs. Llegesc a Vilaweb, i ho comprovo a altres mitjans, el que aquest home ha dit. Atenció. Quan els militars parlen només els imbècils i els porucs paren l'orella.

Em transporto als origens del meu nacionalisme.
Pens per què no em sent espanyol. I ara, que som al Quebec, ho sé més que mai.
El Canadà i Quebec tenen una lliure vinculació. El Canadà reconeix i respecta sempre les peculiaritats, pròpies d'una nació, del Quebec. Al mateix temps, el Quebec es reconeix lliurement associada dins el conjunt general del Canadà. Al Quebec són lliures per llei de decidir si volen pertànyer al Canadà o no. De fet, ja hi hagut dos referendums per això, amb resultat negatiu. I és que per què ser independent quan formes part d'un Estat que et respecta sempre en tot? Per què ser independent si formes part d'un Estat pacífic i civilitzat?
I és que Canadà, pel Quebec, és un país que genera simpatia i que respecta absolutament sempre al Quebec i a les seves característiques, i —ho torn a dir— per això genera simpatia.
El respecte és absolut. A Ontario, un dels estats veinats del Quebec, i amb una immensa majoria anglòfona, els joves aprenen francès a l'escola. L'Estat gran, per respectar al petit, s'hi adapta. D'aquesta manera els quebequesos no es senten minoritzats ni menyspreats. Ja ho vaig escriure en un post anterior: Quebec, o com a mínim Saguenay, és, pel que veig, monolingüe. Viu en francés perquè el Canadà respecta el francés (i perquè mai han tingut persecucions polítiques a la llengua).
Record la meva arribada a Halifax. Tots els dolars canadencs i tots els papers oficials que vaig haver d'omplir estaven en bilingüe (anglès/francés). A l'oficina d'immigració em vaig trobar amb uns póster amb el següent texte:
"Canadà és un territori on hi conviuen moltes cultures i moltes llengües. Respecta-les sempre."
Aleshores pens amb Espanya, i em sembla un país de Cromagnons molt allunyat de la civilització i de l'educació i del respecte cap allò que és diferent a la majoria mesetària.
Em sap molt de greu que els militars no tenguin sentit del ridícul i tan baix el coeficient intelectual. Em sap greu aquesta mala educació i aquest poc respecte cap a tots els catalans, bascos i gallecs. Em sap greu per què hi ha gent que s'ho creu. Em sap greu que no se'ns respecti i que se'ns tracti amb menyspreu. Em sap greu perquè és trist. Em sap greu perquè el que fan genera catalanofòbia i ignorància. Em sap greu perqùe la catalanofòbia genera anti-espanyolisme. O l'odi genera odi.
Em sap molt de greu que aquest militar hagi amenaçat —entre línies— de treure els tancs al carrer si demanam oficialment un dret que ens pertany: la Llibertat!!! El que no sap aquest militar és que ha fet pujar el meu nivell d'independentisme fins a cotes estratosfèriques. Més que mai. Em plantejo tornar i formar part de la resistència.

Si Espanya és antipàtica amb els Països Catalans, aleshores als Països Catalans ens desagradarà Espanya. I voldrem, de cada vegada més, desentrendre'ns d'un Estat amb el qual no ens podem sentir identificats. Per això, a Espanya li tocarà decidir si ha de ser un país respectuós o un país desagradable. Per això ara l'Estatut és a ca seva.

Pot ser l'eclipse us hagi donat una pista del que pot passar.

Escric aquest post com a illenc balear tinguent l'esperança, com en el comentari de DJ Insel, en l'autoestima dels catalans, ja que allò nostre, més que autoestima —no és cap secret— és auto-odi. O pura curtor. Curtor per aquell refrany: "Només els curts llancen pedres sobre la seva pròpia teulada".

I la nostra teulada està ja a punt d'esbucar-se.

Una abraçada forta.

Jaqme

25 comentaris:

Jaqme ha dit...

Perdonau per posar al meu bloc aquest rostre. Pertany al general Félix Sanz Roldán.
La seva cara és el rostre de la intolerància.

Buk ha dit...

El que diguin els militars no em sorpren desde fa molts anys. Jo he fet la mili, i entre tots els homanets de verd junts no arrivaben al coeficient intelectual d´un orinal ple fins dalt.

Quina enveja, els habitants del Quebec!
Espanya no ha canviat tant com ens volen fer creure alguns. Continua sent el païs caspós i ranci de sempre. Amb massa gent que enyora temps pretèrits. Aquí es compren els vots per un bocata de salami. Tant de bó pugués això canviar, però arrivar a la situació de tolerància i respecte de Canadà amb Quebec, em sembla poc més que ciencia ficció.

Salutacions
Buk

Amb cal·ligrafia tremolosa ha dit...

Alguns espanyols se fan palles pensant en el juliol del 36. Però no hem de tenir-los por, arribat el moment, Europa ens donarà el seu suport. En quant als catalans de l'illa, no ens quedàra més remei -si és que no volem enfollir-que emigrar ja sigui al Principat, ja sigui al Canadà per a establr-hi una colònia a les terres verges del Nord: talment els jueus de la diàspora! Ja t'avisarem, Jaqme, perquè ens preparis el terreny.

Jaqme ha dit...

Buk: Canadà a mi em semblava, al principi, de ciència ficció, com dius. Però la realitat és que la ciència ficció és Espanya. Canadà és cívica i tolerant. Espanya és penosa. Si hi pens no ho entenc.

DJ: Escric això de veres: estic convençut que si li demanessim al govern canadenc unes terres per fundar un poble de catalans a l'exili (o a la diàspora), ens ho donaria. Ho tantejaré.

Nohisóc: Espanya és l'estaca que hem de tombar. Ja som la Resistència. Però —digue-m'ho així— a l'exili (o diàspora). Pens en tornar però les ganes de viure un hivern aquí em superen. Crec que faig els deures amb aquest bloc. És a dir, crec que som Resistència (i fins i tot atac) amb ell. Com si ho fos.
A més he conegut a algú...
:)

EQMEVD ha dit...

Només els peixos morts neden amb el corrent.

Anònim ha dit...

Perquè insulteu els cromagnons?

Anònim ha dit...

No hem de parar orella dius? No només hem de parar orella sinó que, a més a més, hem d'exigir que els cridin a l'ordre. Els militars no poden -per llei- opinar públicament sobre cap qüestió política i aixó s'ha de fer respectar. No només hem de dir que sóm i que volem, també hem d'exigir respecte. Al capdavall estem lluitant -pacíficament- pels nostres drets i mentre siguem espanyols tenim drets i podem exigir que aquest general demani disculpes i calli.

Jaqme ha dit...

EQMEVD: M'encanta aquesta frasse! Dóna Vida!

Cromagnon: Perdóna'm. No era la meva intenció.

Senar: Escrius: "mentre siguem espanyols tenim drets i podem exigir que aquest general demani disculpes i calli." De debò creus que tenim aquests drets?

Quico Ventalló ha dit...

Fantàstic el teu post, jaqme!, he après moltes coses, gràcies mestre! ;)

Anònim ha dit...

Quizás el post sea fantástico, pero se echa de menos ese respeto que el autor exige a otros para con los pueblos que no se sienten como parte dels "Països Catalans". También se echa de menos que los portavoces de esos "Països" no sean autoerigidos por alguna extraña iluminación que padecen muchos nacionalistas catalanes (o no).

Creo que haríais bien en ir solicitando ese pedazo de terreta en Canadá, a ser posible pedidla en Quebec, que creo que no os pondrán problemas mientras habléis en francés. Quizás con el tiempo, en esa tierra tan "civilizada" los propios quebequeses os concedan la posibilidad de referendum para la independencia de vuestros Països Catalans de Quebec.

Los tambores de guerra no suenan si una parte no quiere. Y en mi opinión llevan muchos años sonando desde una única parte: el más reaccionario, fascista y cateto nacionalismo que actualmente existe en Europa.

Anònim ha dit...

Por cierto me olvidé: Canadá civilizada, España Cromagnon y antipática...

Y Francia, Italia, Holanda, Finlandia, Suecia, Dinamarca, Noruega, deben ser el auténtico averno. ¿No es cierto? En fín, no se puede esperar gran cosa...

dospoals ha dit...

Benvolgut usuari anònim:

no volem anar-nos-en d'on hem nascut: simplement volem ser nosaltres sense cap poder que ens pressione, ens aixafe i ens obligue a parlar una altra llengua. Tu vols parlar castellà, d'acord, però no impedisques que jo puga parlar català en un jutjat, davant l'administració o, fins i tot, per a aquells que siguen creients, amb el seu déu.

Atentament.

Jaqme ha dit...

Benvolgut anonymous,

Unes quantes puntualitzacions:
Has de saber que respect a tots els països que no es senten part dels Països Catalans. També respect la llibertat d'expresió, que exercesc com un dret contra els militars si aquests, en la meva opinió, ho mereixen. Per altra banda crec que si has de d'escriure posts el que primer has de fer és saber expresar-te ja que amb les dues primeres frases m'he vist amb feina per entendre el significat.
Això també es pot deure a que fa mesos que visc feliçment sense tenir contacte amb la llengua espanyola. I pot ser que feliçment hagi perdut la pràctica d'entendrer-lo.

Sobre el segon punt t'he de dir que m'has fet pensar. Els Països Catalans són la nostra terra. I aquí ens quedam. Veig que tampoc tens sentit de l'humor. Per cert, et torn a recordar que si has de parlar (o escriure) fes-ho del que sabis, ja que si no és així corres el risc de cagar-la com ho has fet. A Quebec s'obliga tant a parlar en francés com a París. He sentit, des que som aquí, parlar diferents llengües i totes són respectades per l'altra parlant sense posar cara lletja i amollar un "¿Quèèè?". Simplement es respecten i es proven de comunicar. Si ho han de fer amb senyes no hi ha cap problema. I amb tots els meus respectes, crec que també hauries d'aprendre a llegir i a saber què respons.

Sobre aquesta frase: "Los tambores de guerra no suenan si una parte no quiere. Y en mi opinión llevan muchos años sonando desde una única parte: el más reaccionario, fascista y cateto nacionalismo que actualmente existe en Europa" dir-te que m'ho has posat massa fàcil. Estic completament d'acord amb ella, però jo hagués substituit els "muchos anyos" (feliçment no tinc la lletra "enye" en el meu teclat) per "muchos siglos", concretament des de 1714.

Sobre el que facin França, Itàlia, Holanda, Suècia, Dinamarca o Noruega només dir-te que en el meu post no parlava d'ells. Parlava del que fa el teu país contra el meu. Ho haguessis vist a la primera si t'haguessis preocupat en aprendre a llegir.

Ara només em resta dir-te que no crec que siguis tan espanyolista o espanyol com vols aparentar. De fet, estic pràcticament convençut que ets un visitant asidú d'aquest bloc, amagat rera un anònim i un llenguatge diferent al que uses habitualment. M'equivoc?

Anònim ha dit...

Respecto a mis dos primeras frases quizás estés en lo cierto pues no detecto gramaticalmente nada incorrecto. Por tanto, sí, es posible que felizmente te hayas hecho más inculto y más analfabeto. Jamás ví a nadie, de ningún país ni de ningún lugar ni de ninguna clase social ni raza ni cultura ni religión, mostrarse feliz por haber perdido facultades para entender una lengua que supuestamente conocía. Pero siempre ha de haber una primera vez, y lo he tenido que ver en un nacionalista "catalá", para mayor gloria de sus congéneres.

Sin duda no has entendido lo que he dicho, pero te lo explico más sencillito. Tu no poder exigir respeto a los demás cuando tu no respetar a los que no querer formar parte dels Països Catalans. Es decir, tu no puedes llamar Cromagnones a los españoles, si te estás comportando de la misma forma con aquellos que no quieren saber nada de los Països Catalans. Tu no puedes decir que España te impide ser lo que tu quieres cuando tu te eriges en portavoz de unos Països que primero no son tuyos, y segundo algunos de ellos no quieren saber nada de esa "supuesta" pertenencia, y tu por decisión propia o de algunos más como tú los queréis ver envueltos bajo esa expresión ya más política que lingüística. Tu no puedes decir que España es imperialista cuando con tus palabras estás siendo imperialista con los que nos se sienten ni quieren ser para nada incluidos en tus Països Catalans.

En cuanto a Québec, no he dicho nada raro, simplemente doy un consejo con la misma ironía que aquel que estaba pidiendo una tierra en Canadá para la diáspora. Una cosa es el respeto a las lenguas o culturas y otra concederles su estado. Todo lo que dices de la comunicación, de intentar comunicarse sobra. Yo si estoy en Nigeria me intento comunicar, si estoy en Finlandia me intento comunicar, y si estoy en Malasia me intento comunicar, y en cada uno de estos países me dicen "Quee" en su idioma, algo completamente natural. Y si tengo que expresarme por señas me expresaré, porque quiero comunicarme. Lo que no voy a hacer es ir a Costa Rica y tratar de comunicarme en francés. Sería una pérdida de tiempo y una estupidez, y decir eso no significa que yo no respete el francés o que los costaricenses no respeten el francés.

No sé si hablabas de lo que hace mí país contra lo que tú consideras tu país. Yo sé que calificaste de civilizada a Canadá y de atrasada a España, y quisiera conocer tu opinión con respecto a los países mencionados y saber si la frontera de la civilización se supera con usar cartelitos bilingües.

En cuanto a tu último párrafo, no sé de lo que hablas. Llegué aquí por casualidad desde otro blog al que también llegué por casualidad. No soy asiduo de nada.

Buk ha dit...

En fi, la mentalitat espanyola de sempre... No sé perque us molesteu en explicar el que no han volgut mai entendre.

Salutacions
Buk

Jaqme ha dit...

Anava a escriure un nou post de resposta a Anonymous. Però, tens raó Buk, perdre el temps amb aquesta genteta no val la pena.

Si tant els hi tocam els collons, si tant molestam, que ens donin la independència!
De totes maneres si no ens la donen l'aconseguirem noltros, amb els nostres mitjans pacífics i democràtics.
Varen perdre Portugal i ara no saben ni si existeix.

Per tant, Anonymous, deixa'ns en pau.
No desitjam res més de tu i els teus.

Amb cal·ligrafia tremolosa ha dit...

Pel que sembla, Anonymus és una víctima més de la des-educació integral duita a terme per l'Estat Espanyol des de 1714> talment com aquells soldadets americans que van a lluitar a l'Irak enganats pels seu propi país respecte a la veritable naturalesa de la guerra> els ensinistren en la convicció de què som nosaltres els que els debem el respecte d'haver de canviar la llengua: per ventura la seva llengua és superior a la nostra?. Si l'Estat Espanyol estàs forjat a partir d'una sincera consideració i respecte per la pluralitat no hi hauria d'haver cap incovenient en aprovar la proposta d'ERC de declarar oficials a tot l'estat el gallec, l'euskera i el català -en igualtat de condicions amb el castellà. El fet de no entendre aquesta proposta els retracta com el que són: uns imperialistes entossudits en consumar la venjança iniciada pel primer borbó que regnà a espanya. Un estat plurinacional només és concebible a partir de la igualtat, en cas contrari, no ens deixen altra alternativa que la de la independència.

Anònim ha dit...

Jajaja, ¿os ha dolido la verdad? No veo una sola respuesta coherente a todo lo que he dicho, solo sabéis poner en marcha la máquina de descalificativos. ¿Y tenéis la cara dura de quejaros de España? ¡Si sois peor! Más imperialistas, más expansionistas, más nacionalistas, más mentirosos, más faltones, más paletos, más rastreros y más xenófobos que "vuestros enemigos"...
Lo que merece la pena es ver cómo os tapáis los ojos y oidos ante las verdades, como de inmediato achacais cualquier opinión contraria a peregrinos motivos (educación, espanyolisme, patatín) en lugar de veros reflejados en el espejo, y descubrir que os estáis comportando igual que aquellos a los que odiáis por comportarse así. Debe ser muy duro darse cuenta de eso, debe doler.

Salutacions!! :)

Anònim ha dit...

Los que piden que el catalán, gallego, euskera sean obligatorios en todo el Estado, los que piden que esos idiomas sean oficiales en todo el Estado, los que piden que esos idiomas se aprendan en todo el Estado, no son más que unos imperialistas, probablemente filólogos, traductores, etc. que buscan un buen empleo, ¿cierto? Parece que la política de ciertas comunidades durante todos estos años ha producido una saturación de licenciadetes en especialidades relacionadas con sus respectivas lenguas a los que hay que dar salida.
¿Acaso un andaluz tiene culpa de que en Cataluña se hable el catalán? ¿Hemos de imponérselo? Sois más imperialistas y más sectarios que algunos regímenes totalitarios, espero que aprovechéis bien este poder que el sistema electoral injustamente os da, porque le queda poco tiempo.

Anònim ha dit...

Respecto a Portugal, parece que el sueño Maragalliano renace por aquí, pero pensaba que Maragall deseaba una federación de naciones en la que incluía a Portugal. Vosotros ni siquiera sois capaces de pensar a lo grande como Joan Maragall. Vosotros no seríais capaces de cartearos amistosamente con Unamuno como lo hacía Joan Maragall, sois de una calaña diferente, una carroña que no merece un juguete tan delicado como la independencia.

Jaqme ha dit...

Anonymous,
Excel·lent demostració de poc respecte.
Ets l'exemple vivíssim del que parlava el meu post.

Continua, continua, que entre tu i aquests: http://www.stopnacionalismo.com/
ens ho estam passant de conya!
Per cert començ a pensar que si seguiu amb aquest ritme convertireu a Carod-Rovira en president molt abans del que pensava.

Amb cal·ligrafia tremolosa ha dit...

I quina culpa en tenim nosaltres de que Andalusia se xerri castellà, de què s'hi venerin com a herois a simples psicópates taurins, o de què encara hi perduri -i fins i tot s'hi protegeixi- un règim feudal i caciquil?
La vostra incapacitat per a assumir una autèntica perspectiva entorn de la igualtat de valor de totes les cultures vos impedeix entendre les nostres legítimes aspiracions. Si un andalús que viu a Barcelona -català d'adopció- pot dirigir-se en castella a qualsevol negociat de la Generalitat, perquè no pot un català dirigir-se a l'Administració central en la seva llengua, és que potser és una ciutadà de segona que xerra una llengua de segona?

Anònim ha dit...

Molt bon article!!!

Anònim ha dit...

Jacme, fins aviat des del Golea!

Anònim ha dit...

Bé, a més volia comentar que tot això del nacionalisme ens du, a vegades, a desbarrar una mica. Però, benvolgut Anònim espanyol, mai es pot oblidar qui és l'agressor i qui és l'agredit.
Ara els nacionalistes espanyols anau esvalotats, però la veritat és que ja no feis tanta por com vos pensau! Anau directes al precipici feixista. Esper que vos la pegueu!